Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Bild på Sweco Architects monter under Almedalsveckan 2022, som stod placerad utanför universitetet, foto: Sweco Arcitects

Återbrukad möbel: en hållbar träffpunkt på Almedalsveckan

Publicerad 2023-01-11 16:32
Under Almedalsveckan 2022 medverkade Sweco Architects med en hållbart producerad träffpunkt, något som drog många nyfikna ögon till sig.
 
– Vi ville genom vår plats på Almedalsveckan bidra med ett praktiskt exempel i liten skala och en illustration av en återbruksprocess, säger Christian Hegardt, arkitekt på Sweco Architects i Visby som var med och drog i projektet. 
 
Som ett led i företagets hållbarhetsarbete ville Sweco Architects vara på plats i Almedalen och driva frågor om återbruk inom och bygg- och fastighetsbranschen. För att belysa hållbarhetsperspektivet ytterligare väcktes idén om en mötesplats kopplad till återbruk och att få manifestera det under Almedalsveckan. Idén resulterade i en möbel, formgiven av Swecos arkitekter och helt byggd av återbrukat virke och återbrukad betong. Där arrangerades flera seminarier, samtal och politikermöten för att påskynda omställningen till en cirkulär bransch.
Många engagerade i projektet
Processen i att bygga en hållbar mötesplats engagerade flera lokala organisationer och företag på ön, däribland Återanvändarna och Ragn-Sells, vilket också var ett mål med projektet. Återanvändarna fick i uppdrag att åka till Ragn-Sells återvinningsanläggning i Roma och sortera ut helt och användbart virke för att kunna bygga ihop möbeln. 
 
Sweco Architects Umeåbaserade arkitekt John Grundström åkte tillsammans med två arkitektstudenter till Gotland några dagar innan Almedalsveckan. Under ett par intensiva dagar byggdes möbeln ihop med hjälp av byggföretaget Wisab, för att sedan lyftas på plats utanför Almedalsbiblioteket där Sweco Architects skulle hålla till. Resultatet blev en konstruktion bestående av omgivande träramar samt bänkar med sitsar av betong och trä. För att besökare skulle få läsa vidare om företagets hållbarhetsarbete fanns det QR-koder på träplattor uppsatta runt ramen som kunde scannas av och slussa vidare till olika hållbarhetsartiklar på Sweco Architects hemsida. 
Vad hände sen?
Efter Almedalsveckans slut kontaktade Sweco Architects Region Gotland i syfte att fråga om det fanns intresse att möbeln skulle ställas på en permanent plats på ön, för att fortsätta tjäna ett syfte. Det här resulterade i att möbeln idag står på Polhemsskolan och används som uteklassrum, något som visat sig vara mycket uppskattat.
 
– Det blev till slut en konkret berättelse om hur virke som skulle brännas som avfall i stället fick uppmärksammad användning som en mötesplats under Almedalsveckan och sedan ett nytt och fortsatt liv som en uppskattad utemöbel på en grundskola i Visby. Detta är ett exempel hur vi alla i branschen måste börja arbeta med återbruk även i större skala, säger Christian Hegardt. 
 
Foto: Christian Hegardt

Bild: Christian Hegardt

Fler hållbara evenemang
Att återbruka sitt material är ett bra exempel på hur man kan göra ett hållbart evenemang, något vi alla tillsammans har ansvar för att fortsätta utveckla.
 
Har du tips på en arrangör som gjort liknande projekt eller som planerar att göra det inför Almedalsveckan 2023? Hör gärna av dig! Region Gotland jobbar målmedvetet med att vara klimatneutral till 2040 och som en del av det jobbar Almedalsveckan med att vara ett hållbart arrangemang.